Tinitus - Zujanje u ušima

Zujanje u uhu ili tinitus je osećaj (percepcija) zvuka bez prisustva stvarnog spoljašnjeg zvučnog stimulusa. Oko 10 % odraslih ima zujanje u uhu/ušima, pri čemu je ova pojava zastupljenija u starijem dobu i kod muškaraca. Kod jedne četvrtine pacijenata, zujanje u uhu se vremenom pojačava.

Zujanje u uhu može biti različite jačine i kvaliteta. Pacijenti ga opisuju kao pulsiranje, zujanje, šištanje, žubor vode, zvuk cvrčka, zviždanje, fijukanje i sl. Ovi šumovi se mogu registrovati u jednom uhu, u oba uha ili u glavi.

Tinitus mogu izazvati različita patološka stanja u predelu glave i vrata, tako da dijagnoza nije uvek jednostavna. Često i nije moguće utvrditi uzrok nastanka ove pojave. U svakom slučaju, radi se o problemu koji je teško ignorisati, jer remeti koncentraciju, normalan tok misli, spavanje i druge svakodnevne radnje. 

Postoje brojni uzroci nastanka tinitusa. Neki nisu ozbiljni (mali čep u spoljašnjem ušnom kanalu može privremeno prouzrokovati nastanak tinitusa), ali takođe može biti i znak okoštavanja slušnih košćica (otoskleroza). Tinitus može da bude prouzrokovan alergijom, visokim ili niskim krvnim pritiskom, tumorom, dijabetesom, tiroidnim problemima, povredom glave ili vrata, a u nekim slučajevima može ga prouzrokovati uzimanje određenih lekova (anti inflamatornih, antibiotika, antidepresiva, aspirina). Takođe, uzrok mogu biti promene na krvnim sudovima glave i vrata, spazam mišića srednjeg uha, oboljenja samog uha, različiti neurološki uzroci.

bowen terapija za zujanje u uhu

Tinitus se ne smatra oboljenjem, već simptomom i može se tretirati Bowen tehnikom. Pored toga što dovodi do smanjenja ili potpunog nestanka tinitusa, Bowen deluje i na smetnje koje su vezane sa reakcijom osobe na šum i psihičke tegobe vezane za teskobu, nedostatak koncentracije, poremečaj spavanja i preosetljivost na zvuke.

Od pomoći je i tzv. metoda „pokrivanja“ (maskiranja), koja podrazumeva korišćenje slušalica putem kojih se muzikom ili prijatnim zvukovima „pokriva“ neprijatni osećaj. Obolelima od tinitusa najčešće prija umerena i tiha muzika, kombinovana za nenapadnim, prijatnim zvukovima iz prirode.

Pored toga osobama se preporučuje:

-da izbegavaju buku i izlaganje prejakim zvucima,

-da kontrolišu redovno krvni pritisak,

-da smanje unos soli u organizam,

-da izbegavaju konzumiranje stimulansa kao što su kafa, čaj, koka-kola i duvan,

- da svakodnevno vežbaju kako bi poboljšali cirkulaciju,

-da izbegavaju potencijalno stresne situacije i napetost, jer oni stimulišu ionako preosetljiv slušni sistem,

-da obezbede adekvatan odmor, jer umor pojačava tinitus.

bowen pokreti za tinitus

 

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design