Sindrom hroničnog umora

Dugotrajna izloženost stresu, pored još nekih drugih faktora, može da dovede i do pojave sindroma hroničnog umora. Njegovi simptomi uključuju: veliki umor, neobjašnjive bolove u mišićima, bol u zglobovima koji šeta od jednog do drugog zgloba (i koji se javlja bez otoka i crvenila), gubitak pamćenja ili koncentracije, bolne i otečene limfne žlezde na vratu ili ispod pazuha, suvoću u ustima, aritmije. Takođe, mogu se javiti: mučnina, noćno znojenje, otežano disanje, bol u grlu, problemi sa vidom (zamagljen vid, osetljivost na svetlost, bolovi u očima), nagle promene telesne težine, psihološki problemi (depresija, anksioznost, napadi panike), vrtoglavica ili nesvestica, imunološka preosteljivost, smetnje u varenju, hormonalni disbalans, itd.

Posledice dugotrajnog ili intenzivnog delovanja stresa mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja. Zato je važno uticati na smanjenje stresa na prirodan i bezbedan način. Umesto uzimanja stimulansa i sredstava za smirenje, savremeni čovek bi trebalo da nauči metode za izbegavanje stresa i smanjivanje njegovih štetnih uticaja.

lecenje hronicnog umora   resenja za hronican umor u bowenu

Bowen, kao relaksaciona tehnika koja veoma efikasno deluje na popuštanje mišićne tenzije i redukuje nivo telesnog stresa. Prirodna i nežna neuro-mišićna Bowen tehnika resetuje nervni sistem, pomaže da se povrate mir i duboka relaksacija u celom telu. Primenom laganih rolajućih pokreta preko mišića, impulsi koji se preko nervnog sistema šalju do mozga, reorganizuju disfunkcionalne obrasce napetosti u telu.

Dolazi do pojave dubljeg disanja, usporavanja brzine srčanog rada, poboljšanog dotoka krvi u tkiva i eliminacije otpadnih produkata preko limfnog sistema. Predominacija simpatičkog nervnog sistema prestaje i dominaciju pruzima parasimpatikus koji dovodi do opuštanja organizma. Nadbubrežne žlezde smanjuju nivo lučenja adrenalina i kortizola što je signal za mozak i za ostale endokrine žlezde da počnu da se vraćaju u stanje ravnoteže. Nivo bola se može značajno smanjiti, a osobe osećaju da su fleksibilnije, bolje spavaju i imaju mnogo više energije u danima posle tretmana.

normalno stanje   stanja

Delovanje Bowen tretmana može biti prilično duboko i može trajati mnogo duže nego nakon primene drugih manuelnih tehnika. Mnogim klijentima je za oporavak potrebno 3-5 tretmana na svakih nedelju dana, a zatim nastave sa tretmanima održavanja (podešavanja) jedan put mesečno, kada osete da im se vraćaju simptomi delovanja stresa.

stanja krajnja slika

 

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design