Primena Bowen tehnike kod životinja

Bowen terapeutska tehnika je dovoljno nežna i opuštajuća da može da se primeni kod životinja u različitim traumatskim situacijama i stanjima. Može da se primeni i kod velikih i kod malih životinja, kod domaćih i kod divljih životinja, kod onih koje su u fazi rehabilitacije, koje su povređene, zlostavljane ili bolesne.

Bowen terapeutska tehnika se primenjuje se na veterinarskim klinikama u Australiji, USA, Kanadi, Velikoj Britaniji, itd. Vrste životinja koje su uspesno tretirane Bowen tehnikom uključuju: konje, pse, mačke (velike i male), ptice, krave, svinje, lisice, kojote, vukove, iguane, kameleone, itd.

bowen terapija na kucnim ljubimcima   bowen terapija na kucnim ljubimcima

Bowen terapeuti koji rade sa životinjama veruju da kada je životinja povređena, dolazi do promene načina na koji se kreće kako bi pokušala da umanji bol koji oseća, što stavlja dodatni pritisak na ostale delove tela. Primenom Bowen pokreta na određenim tačkama na telu životinje šalju se poruke do mozga, koje dovode do rebalansiranja tela, dolazi do opuštanja mišića i smanjenja bola. Takođe, cirkulacija krvi i tkivni metabolizam se ubrzavaju, čime se organizam životinje brže oslobađa toksina i otoci se smanjuju. Bowen terapija takođe poboljšava tonus i fleksibilnost mišića i time ubrzava oporavak.

U brojnim zemljama postoje Bowen terapeuti koji se bave Bowen tehnikom za konje i za male kućne ljubimce. Životinje koje su prosle kroz Bowen tretmane su pokazale generalno poboljšanje stanja kod različitih problema - oporavka nakon operacija ili povreda, digestivnih problema, alergija, promena na koži, itd. Bowen takođe može da pomogne da se poboljšaju negativna emocionalna stanja i ponašanja. Posebno je efikasna u umirivanju anksioznosti, straha i agresivnosti kod životinja.

bowen terapija pre i posle tretmana zivotinja

U svetu se posebno organizuje edukacija za Bowen terapeute za konje i za male kućne ljubimce.

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design