Povrede

Osobe svih starosnih doba mogu da dožive različite vrste povreda u mnogim životnim situacijama uključujući decu, odrasle, sportiste, starije osobe.

bowen terapija za povrede

Bowen tehnika odlično deluje kod različitih vrsta povreda mekih tkiva jer veoma brzo ublažava simptome kao što su bol, otok, ograničena pokretljivost zglobova. Ukoliko je povreda praćena krvavljenjem, primenom tzv. Bowen šok pokreta se veoma brzo smanjuje i zaustavlja krvavljenje.

Kod akutnih povreda kao što su nagnječenja, uganuća, prelomi kostiju, koje su praćene pojavom otoka, jakim bolom, poremećajem funkcije odnosno ograničenom pokretljivošću UVEK je neophodno potražiti medicinsku pomoć odmah nakon povrede. Bowen tretman, kada su u pitanju povrede sme da se primeni nakon lekarskog pregleda kada smo sigurni da ne postoji fraktura kosti ili luksacija odnosno iščašenje zgloba.

bowen pokreti za povrede

Ukoliko se osoba javi neposredno nakon nastanka povrede, može, i poželjno je, da se uradi Bowen tretman jer su Bowen pokreti dovoljno nežni da mogu da se izvedu na bolnim povređenim delovima tela koji kod pacijenata ne izazivaju dodatnu traumu. Ako se Bowen tretman uradi sutradan ili nekoliko dana nakon povrede, dolazi do ubrzanja procesa reparacije i regeneracije tkiva, bol prolazi veoma brzo, otok se smanjuje mnogo brže i znatno se skraćuje vreme oporavka. Nakon povrede različiti mehanizmi deluju tako da imobilišu povređeni deo tela i na taj način ga štite od daljeg povređivanja. Primenom Bowen tehnike zaštitna imobilizacija tkiva traje optimalno i praktično ne dozvoljavamo da se razviju kompenzatorni položaji povređenog dela tela koji često održavaju imobilizaciju tkiva dugo vremena nakon što je povreda izlečena.

bowen tehnika za povrede

Kod ozbiljnijih povreda se dešava da nakon saniranja povrede i završetka terapije (konzervativne ili hirurške) još uvek postoji bol i ograničena pokretljivost ekstremiteta tako da funkcija povređenog dela tela nije u potpunosti uspostavljena. U takvim slučajevima Bowen tehnikom se veoma brzo eliminiše bol i vraća se u potpunosti funkcija povređenog dela tela bez obzira da li je do povređivanja došlo pre kraćeg (nekoliko meseci) ili dužeg (nekoliko godina) vremenskog perioda. Bowen tehnika je veoma efikasno deluje na ovakve probleme zato što oslobađa priraslice i slepljene slojeve fascije i omogućava uspostavljanje normalne cirkulacije, normalno prenošenje nervnih impulsa i uspostavlja nesmetano strujanje intercelularne tečnosti kroz ranije povređena tkiva.

bowen stanje povrede

Bowen tehnika NIJE zamena za regularne medicinske preglede i tretmane, tako da ako postoje bilo kakve dileme o prirodi stanja povređenog treba kontaktirati lekara.

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design