Hormonalni problemi, PMS

Kod devojaka i žena hormonalni disbalans može da dovede do pojave različitih problema i stanja koja se uspešno mogu tretirati Bowen terapeutskom tehnikom. Neka od njih su neredovne i bolne menstruacije, policistični jajnici, premenstrualni sindrom-PMS i menopauza.

 

Neredovni i bolni menstrualni ciklusi

Menstruacije mogu da budu veoma bolne, mogu biti praćene glavoboljom, opštom slabošću, bolom i grčevima u stomaku, mučninom, vrtoglavicom i mogu ometati svakodnevni život.

bowen i hormonalni problemi       bowen i problemi u pms-u

Takođe, menstruacije mogu biti neredovne. Redovna menstruacija najčešće dolazi na svakih 28 dana i obično traje oko 5 dana. Ukoliko se javljaju u približno jednakom intervalu između svakog ciklusa smatraju se redovnim.

Neredovna menstruacija je bilo koja vrsta krvavljenja koje se ne javlja u terminu uobičajenog menstrualnog ciklusa. Ovo podrazumeva kašnjenje ili preuranjenu menstruaciju, kao i bilo kakvo krvavljenje između dva ciklusa. Može se javiti kao veoma obilno ili oskudno krvavljenje. Neredovne menstruacije nisu retkost i od njih pati oko 30 % žena.

Neredovne menstruacije su često rezultat disbalansa u lučenju hormona na liniji hipotalamus-hipofiza-jajnici. U jajnicima se stvaraju hormoni estrogen i progesteron koji su vezani za pravilan menstrualni ciklus. Ukoliko se signali između hipotalamusa, hipofize i jajnika preskoče ili mimoiđu, može da se desi da izostanu ovulacija i menstruacija. Promene nivoa i nepravilno lučenje ovih hormona mogu da izazovu brojni uzroci: trudnoća, stres (čest uzrok neredovne menstruacije), dijeta (žene sa anoreksijom i bulimijom često nemaju menstruaciju), intenzivno vežbanje, nakon prve menstruacije ciklusi mogu biti neredovni neko vreme, perimenopauza (koja prethodi menopauzi) uzrokuje promene hormona i neredovne menstruacije, hormonska kontracepcija može da nekada dovede do pojave neredovnih menstruacija.

Ako neredovne menstruacije traju kraće vreme (manje od 7 meseci) verovatno je da će one same ponovo postati redovne. Međutim, treba ispitati da li postoji neki medicinski problem koji dovodi do pojave neredovnih menstruacija. Ono što može da pomogne u regulisanju lučenja hormona je smanjenje nivoa stresa, regulisanje poremećaja u ishrani, izbegavati prekomerno vežbanje. Kod sportistkinja se preporučuje smanjenje intenziteta treninga dok se ciklus ne vrati u normalu.

Nakon redovne primene Bowen tretmana mnogim ženama menstruacije postaju redovne najverovatnije zahvaljujući balansirajućem i umirujućem delovanju Bowen terapije, ali i zbog toga što se primenjuju Bowen procedure koje direktno deluju na endokrini sistem.

 

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika može da nastane kada dođe do disbalansa u lučenju polnih hormona. Hormoni su hemijske supstance koje regulišu brojne procese, a takođe i aktiviraju oslobađanje drugih hormona. Kod sindroma policističnih jajnika, promena u lučenju jednog hormona dovodi do poremećaja u lučenju drugog, što dovodi do promene u lučenju sledećeg i tako se stvara začarani krug gde nastaje disbalans u cikličnom lučenju hormona. Jajnici luče estrogen, progesteron i malu količinu androgena (muških polnih hormona). Ukoliko se poremeti njihovo lučenje i jajnici počnu da luče veće količine androgena, može da dođe do prestanka ovulacije, pojave policističnih jajnika, akni, prekomerne maljavosti lica i tela. Menstruacije postaju neredovne i može biti otežano začeće.

bowen pokreti za probleme u pms-u

Većina žena sa sindromom policitičnih jajnika ima mnoštvo malih cisti na jajnicima koje dovode do nastanka hormonalne neravnoteže. Simptomi policističnih jajnika su u početku obično blagi. Najčešće se javlja: pojava akni, povećanje telesne težine, prekomerna maljavost lica i tela, proređivanje kose, neredovne menstruacije, problemi sa neplodnošću, depresija.

bowen terapija za pms

Redovna vežba, zdrava ishrana i kontrola telesne težine su ključni u lečenju sindroma policitičnih jajnika. Bowen tretmani dovode do duboke relaksacije i smanjuju prekomernu simpatičku stimulaciju HPO (hipotalamus-hipofiza-jajnici) i HPA (hipotalamus-hipofiza-nadbubrezi) linije. Bowen procedure koje se primenjuju u ovom slučaju pomažu da se uspostavi optimalna funkcija hipofize, nadbubrežnih žlezda i jajnika.

 

Predmenstrualni sindrom - PMS

Predmenstrualni sindrom (PMS) može dati različite simptome uključujući promene raspoloženja, osetljive dojke, iritabilnost, umor, napade gladi, depresiju. Smatra se da su 3 od 4 žene bar nekada osetile neku formu PMS-a. Simptomi imaju tendenciju da se javljaju u predvidljivim obrascima, a fizičke i emotivne promene kod PMS-a mogu biti od jedva primetnih pa do veoma intenzivnih. Lista potencijalnih znaka i simptoma PMS-a je dugačka, a većina žena ima samo nekoliko.

bowen tehnika i bolovi u pms-u       bowen pokreti za bolove u pms-u

Emocionalni simptomi koji mogu da se jave su: napetost ili anksioznost, depresivna raspoloženja, napadi plača, promene raspoloženja, iritabilnost i ljutnja, promene u apetitu – napadi gladi, nesanica, povlačenje u sebe, loša koncentracija.

Fizički znaci i simptomi: bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, umor, povećanje telesne težine zbog zadržavanja tečnosti u organizmu, naduvenost u stomaku, osetljivost dojki, pojava akni, zatvor ili proliv.

Kod nekih žena, fizički bol i emocionalni stres su toliko veliki da utiču na njihov svakodnevni život. Pored toga, znaci i simptomi se kod većine žena ipak povlače oko četiri dana od početka menstruacije.

Ne zna se tačno šta prouzrokuje PMS, ali nekoliko faktora mogu da doprinesu njegovom nastanku: ciklične promene u hormonima - simptomi se menjaju u zavisnosti od fluktuacije hormona i nestaju u trudnoći i menopauzi; hemijske promene u mozgu; fluktuacije nivoa serotonina (neurotransmiter) - smatraju se osnovnim faktorom koji utiče na promene raspoloženja i mogu izazvati simptome PMS-a. Nedovoljno lučenje serotonina može doprineti nastanku premenstrualne depresije, umora, napada gladi i problema sa spavanjem.

uklonite bolove u pms-u

Simptomi PMS-a se mogu ublažiti promenama u ishrani, vežbanjem i smanjenjem stresa. Treba jesti manje obroke kako bi se sprečila naduvenost, ograničiti unos soli kako bi se sprečilo zadržavanje tečnosti, jesti dosta voća i povrća i žitarica sa celim zrnom, hranu bogatu kalcijumom i izbegavati kofein i alkohol. Svakoga dana treba najmanje 30 minuta šetati, voziti bicikl, plivati ili se baviti nekom aerobnom aktivnosti. Treba smanjiti nivo stresa, dovoljno spavati, praktikovati vežbe za opuštanje mišića, vežbe disanja ili praktikovati yogu.

 

Menopauza

Poslednja menstruacija (prestanak menstrualnog ciklusa) označava završetak reproduktivnog ciklusa žene, koji se obično javlja između 45. - 55. godine života. Menopauza može nastupiti između 40. - 60. godine, ali i ranije kao posledica operacije ili bolesti. Uzrok menopauze je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika, pri čemu na kraju potpuno prestaje produkcija ne samo ženskih polnih hormona estrogena i progesterona, nego i muških polnih hormona androgena.

Pre-, peri- i postmenopauza su izraz telesnog prilagođavanja na manjak i odsustvo estrogena. Jedan od najranijih simptoma perimenopauze je promena ritma uobičajenih menstrualnih ciklusa. Vreme između ciklusa može da se skraćuje, produžava ili menstruacija povremeno sasvim izostane. Ostali simptomi su: talasi vrućine (valunzi), noćna znojenja, vaginalne promene i promene urogenitalnog trakta, psihičke tegobe: promene raspoloženja, umor, nesanica, otežana koncentracija, glavobolja, gubitak elastičnosti kože, osteoporoza i kardio-vaskularne promene.

problemi zena u pms-u       zenski problemi u pms-u

Regularni Bowen tretmani dovode do duboke relaksacije i resetuju autonomni nervni sistem iz stanja preterane stimulacije simpatikusa u balansirano stanje. Primena Bowen procedura poboljšava funkciju HPA linije (hipotalamus-hipofiza-nadbubrezi) i doprinosi smanjenju mnogih simptoma menopauze, uključujući umor, valunge i poremećaj sna. Bowen takođe, deluje na probleme sa zglobovima i mekim tkivima i povećava sposobnost žene za vežbanje.

bowen tehnika i bolovi u pms-u

Delovanje Bowen terapeutske tehnike na hormonalni disbalans

Tokom Bowen tretmana nastaje stanje duboke relaksacije koje dovodi do uspostavljanja homeostaze na ćelijskom nivou. Bowen terapeutskom tehnikom se aktivira autonomni nervni sistem koji reguliše sve funkcije u organizmu uključujući i funkciju endokrinih žlezda koje luče hormone. Pored toga, određene Bowen procedure direktno aktiviraju endokrini sistem i dovode ga u ravnotežu. Bowen tretmanima se organizam vraća u normalno stanje, balansiraju se svi sistemi organa, resetuje se autonomni nervni sistem i telo vremenom nalazi svoj prirodni balans.

Bowen ima snažan emocionalno harmonizujući efekat zajedno sa sposobnošću za balansiranje hormona. Promene raspoloženja i ostali simptomi hormonalnog disbalansa se smanjuju po intenzitetu i učestalosti. Kada se odgovor na Bowen pokrete završi, sistem se polako stabilizuje i do promene dolazi bez napora. Povremeno podešavanje je potrebno kako bi se promene stabilizovale i kako bi telo ustalilo obrasce resetovane pomoću Bowen tretmana.

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design