Fascija

Bowen pokreti se izvode preko površne (superficijalne) fascije, gde aktiviraju veze između fascije s jedne strane, i nerava, mišića i tetiva s druge. Fascija je tanko, ali veoma snažno vezivno tkivo sa brojnim funkcijama. Izgrađena je primarno od kolagenih vlakana, veoma gusto je upletena, obavija sve mišiće, kosti, nerve, arterije i vene, kao i sve unutrašnje organe uključujući i srce, pluća, mozak, kičmenu moždinu, itd. Fascija izgleda slično kao paukova mreža ili kao pleteni džemper i proteže se od glave do pete kontinuirano, bez prekida. 

    

Fascija ima važnu ulogu u mišićnoj koordinaciji, položaju tela i kompletnom strukturnom i funkcionalnom integritetu tela, jer svojim slojevima (površnim i dubokim) okružuje i povezuje međusobno sve strukture od glave do pete.

U normalnom, zdravom stanju, fascija je relaksirana i talasaste je konfiguracije. Ona ima sposobnost da se isteže i pomera bez restrikcija. 

 

Kada dođe do fizičke traume, emotivne traume, stvaranja ožiljnog tkiva ili inflamacije, fascija gubi svoju elastičnost, postaje kontrahovana i tvrda, skraćuje se, uvrće se, dolazi do stvaranja adhezija i dolazi do njene dehidratacije. Restrikcije u fasciji imaju najvažniju ulogu u koordinaciji mišića, motornim funkcijama, fleksibilnosti, posturi i celokupnoj strukturi i funkciji tela. Smatra se da je fascija deo gde se skladište sećanja o traumama (i fizičikim i emotivnim). Zbog toga tokom Bowen tretmana pored oslobađanja restrikcija fascija, dolazi do oslobađanja emocija ili memorije koja je sačuvana iz perioda povrede. Oslobađanje adhezija poboljšava posturu, poboljšava cirkulaciju, obim pokreta i razvedrava um.

Istraživanja u USA su pokazala da istezanje kolagenih vlakana koje nastaje primenom laganog pritiska preko fascije stvara male električne impulse (piezoelektrični efekat) koji imaju snažne isceljujuće osobine. Ovi impulsi se sa mesta polaska šire preko fascija, koje ih provode do udaljenih delova tela. Naše telo se sastoji od oko 70% vode, tako da ovaj impuls teče ili vibrira kroz telo. Ova vibracija se širi na susedne mišiće, tetive, ligamente, kosti i organe slično kao kada se ubacivanjem kamenčića u vodu naprave koncentrični krugovi. Unošenje dovoljne količine vode, odnosno hidratacija, je najvažnija za zdravlje i provodljivost fascija. 

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design