Čukljevi (Hallux Valgus)

Čukljevi (Hallux valgus) su deformitet stopala koji se može smatrati najčešćom deformacijom mišićno-zglobnog sistema savremenog čoveka. To je progresivna deformacija prednjeg dela stopala i podrazumeva krivljenje palca stopala u stranu (lateralna devijacija), pomeranje prve metatarzalne kosti ka unutra i stvaranje bolne izbočine sa unutrašnje strane stopala u nivou prvog metatarzofalangealnog zgloba. Kao posledica stvaranja ovakvog deformiteta remeti se kompletna biomehanika stopala što uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta stopala.

 

cukljevi bolovi       cukljevi bowe centar

Uzroci nastanka čukljeva su brojni. Na prvom mestu, vodećim uzrokom nastanka ovog deformiteta smatra se neadekvatna obuća. Čukljevi se po pravilu javljaju 17 puta češće kod osoba koje nose obuću nego kod onih koji hodaju bosi. Kod osoba ženskog pola se javljaju 15 puta češće nego kod muškaraca, što se pripisuje nošenju obuće sa uskim prednjim delom cipele i visokim potpeticama ili nošenju potpuno ravne obuće.

Drugi, čest, uzrok pojave čukljeva je genetska predispozicija - 75% pacijenata ima pozitivnu porodičnu anamnezu. Takođe, uočena je i povezanost sindroma koji dovode do povećane labavosti tj. hipermobilnosti zglobova (koja se nasleđuje) sa nastankom čukljeva.

Ravna stopala (ravni tabani) ili pes planus dovode do pronacije ili okretanja upolje prednjeg dela stopala što povećava opterećenje medijalne (unutrašnje) strane metatarzofalangealnog zgloba palca i dovodi do postepenog slabljenja unutrašnjih struktura zgloba i do lateralne devijacije (bočnog krivljenja) palca. 

krive noge

Osim toga, spušteni prednji poprečni svod stopala sa slabljenjem intermetatarzalnih ligamenata i potiskivanje glave metatarzalne kosti medijalno uzrok je nastanka ovog deformiteta kod velikog broja osoba. Jedan od doprinosećih faktora u nastanku čukljeva je i tip stopala, odnosno dužina palca. Razlikuju se tri vrste stopala i to egipatsko, grčko i četvrtasto u odnosu na dužinu palca.

Kod tzv. egipatskog stopala, palac je duži od ostalih prstiju, pa postoji i povećani pritisak obuće na palac i njegovo potiskivanje lateralno. Kod grčkog stopala to nije slučaj jer je palac kraći od ostalih prstiju, posebno drugog prsta, dok kod četvrtastog stopala palac je u istom nivou sa drugim prstima (posebno sa drugim i trećem) prstom.

Na nastanak čukljeva mogu da utiču i brojna sistemska oboljenja u organizmu: reumatoidni artritis, giht, kao i traume i poremećaji posture.

Pomeranja anatomskih struktura, pre svega pripoja mišića koji u fiziološkim uslovima svojim dejstvom zajedno drže palac u jednoj fiziološkoj anatomskoj poziciji, dovodi postepeno do oštećenja odnosno nepodudarnosti zglobnih površina i metatarzofalangealnog (MTF) zgloba palca čija je posledica nastanak artroze zgloba koja je praćena bolom i ograničenom pokretljivošću. Metatarzofalangealni zglob palca igra veoma važnu ulogu u biomehanici stopala, jer predstavlja jednu od dve uporišne tačke prednjeg dela stopala (zajedno sa petim MTF zglobom malog prsta) preko koga se prenosi celokupna telesna težina sa zadnjeg dela stopala na prednji. Zbog toga je za normalno funkcionisanje stopala pri hodu i stajanju veoma važno očuvati pokretljivost prvog MTF zgloba palca.

Simptomi čukljeva pored vidljivog deformiteta uključuju iritiranu kožu oko čuklja, bol prilikom hoda, otok, crvenilo i bol u predelu zgloba. 

crveni cukalj

Primena Bowen tehnike u terapiji čukljeva je već dobro poznata svuda u svetu. Pored tretmana čukljeva, Bowen tehnikom se ispravljaju i poremećaji posture koji doprinose njihovom nastanku. U terapiji čukljeva se istovremeno radi na rasterećenju stopala i celokupnog kičmenog stuba. Najčešće se prvo saniraju bolovi i disbalans u kičmi, a bolovi u palcu noge i stopalima se smanjuju nakon nekoliko tretmana. Menjaju se tačke oslonca stopala, menja se prenos pritiska prilikom hoda i čukljevi se postepeno smanjuju. Ipak, efikasnost tretmana zavisi od uzroka nastanka čukljeva kao i od samog pacijenta koji mora da se pridržava uputstava i primenjuje protokol za čukljeve. Potrebno je raditi preporučene vežbe u kombinaciji sa odgovarajućim kupkama i kremom za čukljeve. Ukoliko je potrebno, nose se gel separatori za prste i odgovarajući ulošci za ravna stopala. Terapije traju više meseci i po potrebi se ponavljaju u nekoliko ciklusa.

lepe noge bez cukljeva

Da bi se sprečio nastanak čukljeva i da bi se čukljevi lečili na vreme, veoma je važan izbor obuće koju tokom dana nosimo. Zato je neophodno izdvojiti dovoljno vremena da se obuća proba i dobro istestira. Potrebno je u cipelama prošetati po prodavnici i ustanoviti da li su zaista udobne ili nas ipak stežu. Obuća bi trebalo da bude kožna i da ima potpeticu od dva do četiri centimetra, koja će rasteretiti našu kičmu. 

bez cukljeva

 

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

 

 

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design