Bebe

Bebi Bowen može da se primeni odmah nakon rođenja bebe i sastoji se od sedam veoma blagih pokreta. Bebi Bowen rebalansira nervni sistem kod beba koje imaju preterano aktivan odgovor simpatičkog nervnog sistema (bori se ili beži) koji ih održava u stanju konstantne nelagodnosti i napetosti. Rebalansiranjem simpatičkog i parasimpatičog dela autonomnog nervnog sistema, bebe se odmah umire i prestaju da plaču. Bowen pomaže da se prevaziđe trauma rođenja, problemi sa napetim mišićima i nezrelim digestivnim i respiratornim sistemom.

bebe bowen centar

Takođe, Bebi Bowen smanjuje posledice hipoksije koja nastaje kao posledica obmotane pupčane vrpce oko vrata i intervencija koje su bebe imale pri porođaju kao što su primena forcepsa i vakuuma i bilo koje povrede nastale prilikom prolaska kroz porođajni kanal.

Bebi Bowen se može se raditi i bebama u inkubatoru kako bi im pomogli da se lakše suoče sa stresnom situacijom, kao i da im se ubrza razvoj najčešće nezrelog respiratornog sistema.  

Pored ovoga, Bowen direktno oslobađa mišićnu tenziju, a naročito napetost u dijafragmi koja bi mogla da bude doprinoseći faktor u nastanku kolika-grčeva kod beba. Bebe sa grčevima plaču nekontrolisano i neutešno, a uprkos tome su zdrave i dobro napreduju. Grčevi su bezopasno stanje, mada mogu biti vrlo uznemirujući za roditelje. Generalno se pojavljuju oko druge do četvrte nedelje života i traju do kraja trećeg meseca, a u retkim slučajevima i duže. Uzrok grčevima je nepoznat. Ranije se smatralo da su grčevi povezani sa digestivnim sistemom. Međutim, iako gasovi u stomaku mogu da doprinesu grčevima, ipak malo je dokaza koji povezuju grčeve sa gastrointestinalnim problemima. Drugi mogući uzrok grčeva je kombinacija bebinog temperamenta i nezrelog nervnog sistema. Bebin temperament može uzrokovati da je beba osetljiva na okruženje, i može odreagovati na normalnu stimulaciju ili promenu okruženja tako što će plakati. Zbog nezrelosti bebinog nervnog sistema, beba nije u mogućnosti da kontroliše plakanje.

Glavni simptom grčeva je konstantno plakanje duže vreme. Mada se ovakvo plakanje može javiti bilo kada, obično se pogoršava uveče. Iako grčevi nisu povezani sa bolovima, bebe sa grčevima mogu izgledati kao da im je neugodno ili da su u bolovima. Bebe mogu podizati glavu, uvlačiti noge prema stomaku, pocrveneti u licu i mogu puštati gasove. Neke bebe odbijaju da jedu. Teškoće pri spavanju i česta buđenja su takođe česti kod grčeva.

Da bismo razlikovali plač uzrokovan grčevima od plača zbog drugih razloga, treba da znamo da je plač govor bebe. Ona nam na taj način saopštava da je gladna ili fizički ili emotivno, tj. da ima potrebu za dodirom, da je mokra, da joj je hladno, pretoplo, da je nešto boli. Plač je i način njenog neophodnog emotivnog pražnjenja.

Funkcija digestivnog sistema i struktura mišića abdomena počinju da se balansiraju u istom trenutku kada se primene Bebi Bowen pokreti. Bowen je veoma efikasan u prevenciji refluksa, štucanja i povraćanja u mlazu. Nakon Bebi Bowen pokreta može da se javi gotovo trenutno olakšanje. Bebe se lako umire i brže zaspu.

bebi bowen tehnika

Veoma dobri rezultati se postižu i kasnije u ispravljanju tortikolisa i drugih problema nastalih zbog položaja u materici ili pri porođaju.

bowen tehnika za bebe

Rezultat primene Bebi Bowena je oslobađanje nelagodnosti i smirena srećna beba koja ima dublji i duži san i, što je veoma važno za roditelje, prestaje neprekidno da plače.

 

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design