Anksioznost

Anksioznost se javlja kao osećaj strepnje i stalne brige. Kod anksioznih poremećaja, do straha dolazi bez ikakve spoljašnje pretnje, a mogu se manifestovati kao napadi panike. Anksioznost se često ispoljava kroz telesne simptome kao što su: lupanje srca-tahikardija, nedostatak vazduha, podrhtavanje ruku, a takođe se mogu javiti i: bolovi i napetost mišića, posebno u predelu kičme ili ramena, česte infekcije i prehlade, pojava alergija, sindrom iritabilnog kolona, nagla promena težine, loše varenje, mučnina u stomaku, vrtoglavica, napadi panike, malaksalost, menstrualni problemi, gubitak libida, srčani problemi, povišen krvni pritisak, sindrom hroničnog umora, itd.

hronican umoran   stanje anksiozno u bowenu

anksizonost

Bowen, kao relaksaciona tehnika koja veoma efikasno deluje na popuštanje mišićne tenzije i redukuje nivo telesnog stresa. Prirodna i nežna neuro-mišićna Bowen tehnika resetuje nervni sistem, pomaže da se povrate mir i duboka relaksacija u celom telu. Predominacija simpatičkog nervnog sistema prestaje i dominaciju pruzima parasimpatikus koji dovodi do opuštanja organizma. Nadbubrežne žlezde smanjuju nivo lučenja adrenalina i kortizola što je signal za mozak i za ostale endokrine žlezde da počnu da se vraćaju u stanje ravnoteže. 

Delovanje Bowen tretmana može biti prilično duboko i može trajati mnogo duže nego nakon primene drugih manuelnih tehnika. Mnogim klijentima je za oporavak potrebno 3-5 tretmana na svakih nedelju dana, a zatim nastave sa tretmanima održavanja (podešavanja) jedan put mesečno.

 

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design